tiistai 12. heinäkuuta 2016

Spinnaavan tangon haasteet


Tankotanssimiseen tarkoitettuja tankoja on kahdenlaisia: spinnaavia ja staattisia. Staattiset tangot pysyvät paikallaan, kun taas spinnaavat pyörivät. Monet staattiset tangot saa helposti parin ruuvin löystyttämisellä muutettua staattisista pyöriviksi - näin toimii myös oma X-poleni.

Nyt olen ollut viikon verran onnellinen oman tangon omistaja. Tangon omistaminen jo sinällään tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Pystyn harjoittelemaan nimenomaan asioita, jotka ovat itselleni vaikeita - kesäaikaan kun tuntitarjonta on hyvin vähäistä, ja jos tunneille haluan päästä, joudun usein ottamaan tunteja, jotka alkavat olla jo liiankin helppoja.

Suurin ihastukseni on kuitenkin se, että pääsen harjoittelemaan pyörivällä tangolla. Varsinaisia spinnaustunteja kun on tarjolla harvakseen, joten harjoitteluni on painottunut lähinnä staattisella tangolla temppuiluun ja pyörintään.

Alkuun kuvittelin, etten pääse juurikaan hyödyntämään tankoni pyörimisominaisuutta rajallisen tilan vuoksi. Parin yrityksen jälkeen olen onnistunut kuitenkin organisoimaan makuuhuoneen treenitilaksi muuttamisen niin, että tilaa pyörimiseen onkin riittämiin. Alla olevalla videolla on ensimmäinen spinnitreenini. Tätä sarjaa oli ihana tehdä, vaikka jotkin epäkohdat pistävätkin omaan silmääni - esimerkiksi jalkojen tulisi olla paikoin suorempina ja hartian alempana. Videota ottaessa olin kuitenkin jo treenieni loppupuolella niin rikki, etten olisi jaksanut yrittää enää puhtaampaa versiota.
Mitkä sitten ovat pyörivän tangon suurimmat haasteet verrattuna staattiseen? Aloittelijan näkökulmasta yksi merkittävämpiä haasteita on vauhdin säätely. Tangon pyörimisvauhti kun ei ole mitenkään vakio, vaan kaikki tangolla tekemäsi liikkeet hidastavat tai nopeuttavat pyörintää. Asennon vaihto aiheuttaa helposti sen, että tanko alkaakin pyöriä hirvittävän lujaa. Myös yllä olevaa sarjaa tehdessäni tämä oli suurin haaste. Jouduin yrittämään useamman kerran, jotta sain koko sarjan tehtyä kohtuullisilla vauhdeilla niin, ettei tanko missään vaiheessa pysähtynyt tai vauhti kiihtynyt liian kovaksi.

Toinen haaste on liikkeiden raskaus. Loppupuolella joudunkin videolla pyristelemään päästäkseni kaksoseen, joka staattisella tangolla tätä nykyä on itselleni jo hyvinkin kevyt liike. Myös otteen tangosta täytyy olla selvästi lujempi ja pitävämpi kuin staattisella tangolla. Jos kädet vähänkin hikoavat, jää pyöriminen haaveeksi.

Kolmas haaste on, no - pyöriminen. Tässä iässä kun pää ei kestä enää ihan mitä hyvänsä, niin kuin se vielä pienenä kesti. Aamutreenieni mittaan jouduin pariinkin otteeseen ottamaan tangosta tukea ja hengittelemään syvään. Ilmeisesti kuitenkin tämäkin on tottumuskysymys, ja pyörintään pitäisi tottua, kun sitä vain riittävästi tekee.


Eli treeniä treeniä vaan!


2 kommenttia:

 1. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Jään seuraamaan blogiasi :)

  http://tosielamankotileikit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! :) Tervetuloa seurailemaan! :)

   Poista